Wat is een aquatrainer?
Een aquatrainer is een loopband voor paarden, de box er rondom wordt waterdicht afgesloten. Zodra de band start wordt er water in de bak gelaten. De hoogte van het water, de snelheid van de band en de duur van de training wordt geheel afgesteld op de individuele behoeften van het paard.
De aquatrainer is het ideale apparaat ter ondersteuning van de dagelijkse training van (sport)paarden maar wordt ook ingezet bij revalidatie. Hij kan al in een vroeg stadium van de revalidatie worden gebruikt bij onder andere peesblessures, artrose en rugproblemen.
Je traint er niet alleen uithouding mee maar ook spierkracht en spiermassa, coördinatie, balans, lichaamssymmetrie en mobiliteit.
Door de lichaamshouding en het bewegingspatroon te verbeteren, werkt het ook preventief tegen blessures.
Aquatraining voor revalidatie
Bij gewrichts-, pees- of botproblemen zorgt de opwaartse druk van het water dat de gewrichten, pezen, … die zich onder water bevinden, minder belast worden. De weerstand van het water zorgt voor meer spieractiviteit, de spieromvang neemt toe en het paard wordt ook mentaal uitgedaagd. Door het gebruik van koud water worden de pezen en spieren ook direct gekoeld.
De aquatrainer is ook een effectief hulpmiddel bij rugproblemen. Door de weerstand van het water worden buik- en corespieren gestimuleerd, hierdoor kunnen ze ook sneller het gewicht van een ruiter terug verantwoord dragen.
Bij blessures en revalidatie is gecontroleerde beweging uiterst belangrijk maar dit is ook het moeilijkste. Paarden hebben dan veel energie wat soms tot onverwachtse bewegingen leidt. Het grote voordeel van de aquatrainer is dat je gecontroleerd beweging kunt geven.
Het vermindert ook pijn bij artrose.
Verloop van de sessies
Er wordt eerst een volledige screening gedaan van het paard met de eigenaar, dierenarts ter plaatse (Kristel Pockelé of Olivier Aspeslagh), eigen behandelende dierenarts zo nodig (kan gewoon telefonisch) en de aquatrainer begeleider die uw paard zal trainen en/of revalideren.
We overlopen de vragenlijst die op voorhand wordt bezorgd, paard wordt gepalpeerd (spieren , gewrichten, pezen, beweeglijkheid hals en rug). We laten het paard bewegen op harde en zachte grond om de bewegingen te kennen en te kunnen monitoren in de aquatrainer en de evolutie te kunnen volgen. Als laatste bespreken we alles samen en gaan we trainings- en/of revalidatiedoelen vastleggen.
Daarna beginnen we met de wensessies. Gewoonlijk zijn dat twee à drie sessies dat het paard nodig heeft om rustig op de aquatrainer (draaiende band incl water) te lopen. Het beste is tussen de wensessies zo weinig mogelijk tijd te laten, bvb drie maal op vijf dagen. Dit zijn ook kortere sessies dan gewoonlijk, enkel met als doel het paard te laten wennen.
Het gebeurt heel soms dat een paard teveel spanning behoudt, in dit geval wordt er in samenspraak met de eigenaar één max twee maal een lichte verdoving toegediend door de dierenarts ter plaatse omdat het belangrijk is dat het veilig blijft voor het paard. Dit gebeurt slecht zeer uitzonderlijk aangezien er uitgebreid tijd genomen wordt om te wennen voor de effectieve opstart van de band.
Eens we aan de trainingssessies begonnen zijn, bespreken we even kort hoe het paard reageerde na de vorige sessie en gaan we van daaruit verder.
De sessies worden besproken met uw eigen dierenarts zodat hij/zij de evolutie kan volgen.
Er bestaat de mogelijkheid om uw paard enkele dagen bij ons te laten verblijven om de opstart te vergemakkelijken, dan moet u bvb geen drie maal het paard op de trailer zetten. Een verblijf bij ons is echter ook mogelijk bij een kort- of langdurende revalidatie of training of terwijl u op vakantie bent.
Er is steeds voor alle paarden de mogelijkheid om overdag apart op de paddock of weide te gaan indien medisch toegelaten.